1. Inlays, onlays din amalgam de Ag carpule, glassionomer si compozit.
Alegerea unui material de obturatie este foarte dificila tinand cont de mai multi factori:
• Dintele implicat: este cunoscuta lipsa de rezistenta a obturatiilor compozite in zona molara unde duc de obicei la fracturi dentare sau infiltratii laterale. De aceea in zona molara se indica incrustatii turnate ceramice pentru aspectul fizionomic sau amalgam de argint carpule pentru rezistenta in timp.
• Factorul de constrictie: multe materiale fizionomice au un factor de modificare volumetrica in jur de '3%' ceea ce duce in majoritatea cazurilor la inlocuirea acestora sau la coloratie marginala.
• Locul aplicarii: aplicarea subgingivala a unui compozit duce la caderea acestuia prin infiltratii salivare gingivale. De aceea se recomanda un glassionomer, mai versatil.
In cabinetul nostru se folosesc aproape exclusiv materiale de obturatie de tip ceramic, datorita progreselor majore tehnice in dezvoltarea materialelor de obturatie ceramica tip ORMOCER. Aceste materiale au avantajele: biocompatibilitate, rezistenta, culoare, modificare volumetrica minima !
Tehnica de obturare prin stratificare tip multistrat si bicomponent duce la rezultate deosebite in privinta rezistentei preparatiei si adeziunii marginale.
2. Obturatii de canal prin tehnica de condensare la rece sau cu ace NaviTip Ultradent.
Tehnica de obturare a canalului radicular este deosebit de importanta mai ales la lucrari protetice unde nu se poate reinterveni usor.
• Tehnica de condensare la rece: asigura un succes de aproape 100% daca se utilizeaza instrumentarea rotativa si compactarea corecta cu ace plane Plugger si un numar suficient de conuri gutaperca incluzand unul Master.
• Tehnica acelor Navitip: dezvoltate de Ultradent, reprezinta un mod foarte eficient de obturare prin introducerea unui material in canal pana in varful radacinii cu un ac foarte subtire. Este esentiala in zonele dificile molare.
Alegerea unui material de obturatie biocompatibil cu hidroxid de Ca asigura nu numai obturarea usoara dar si preventia si vindecarea tesutului periapical !
Exemple de tratamente cu obturatie canale radiculare
1. Obturatie canale radiculare la molar mandibular II.
2. Obturatii radiculare canale curbate.
3. Obturatii canale la canin si premolar mandibular. Canal curbat obturat pana la nivel de apex radicular.
Obturatie necorespunzatoare
Premolar maxilar obturat partial, dar care nu s-a complicat in timp.
3. Tratamente de regenerare apicala prin aplicare temporara sau definitiva de hidroxid de calciu intens bazic, util la radacini dentare cu parodontita apicala pana la evitarea extractiei.
In osteite apicale cronice, afectare tot mai intalnita care duc la extractia dintelui, solutia Ultradent cu hidroxid de Ca intens bazic (12) este poate cea mai eficienta metoda, ducand la distrugerea microbiana si regenerare osoasa in majoritatea cazurilor.
Actual in cabinetul nostru se utilizeaza exclusiv tratamente de canal bazate pe Hidroxid de Ca bazic, dar cu caracter permanent, datorita biocompatibilitatii dar indeosebi a faptului ca au caracter reparator si de mentinere permanent. In acest mod scad foarte mult riscurile de afectare apicala in timp !